У МОЗ розповіли, які сезонні овочі корисні для здоров’я
Дата: 08.10.2024 10:05
Кількість переглядів: 13
Фрукти та овочі в щоденному раціоні можуть знизити ризик деяких неінфекційних захворювань, зокрема, серцево-судинних, діабету та певних видів раку. На які сезонні овочі варто звернути увагу, щоб бути здоровими, розповіли експерти МОЗ.
БУРЯК
Буряк містить вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які підтримують здоров’я серця і кровоносної системи. Його традиційно використовують у салатах, смузі й борщі. Але буряк також можна використовувати як здоровий перекус у школу чи на роботу.
Вітаміни:
- Вітамін С (аскорбінова кислота) – зміцнює імунну систему, підтримує здоров’я слизових оболонок і шкіри.
- Вітамін В9 (фолієва кислота) – важливий для утворення клітин крові, запобігання анемії, а також обов’язковий для нормального розвитку нервової системи плода під час вагітності.
- Вітамін В6 (піридоксин) – необхідний для утворення клітин крові, оптимального функціонування мозку, підтримки обміну речовин тощо.
- Вітамін А у формі бета-каротину, який підтримує здоров’я органу зору, шкіри та слизових оболонок.
Мікроелементи:
- Калій – регулює водно-сольовий баланс, підтримує здоров’я серця, сприяє забезпеченню нормального серцевого ритму та артеріального тиску та допомагає нормальній роботі м’язів.
- Магній – важливий для нервової системи, регулює роботу м’язів і серця, бере участь у процесах синтезу білків та вироблення енергії.
- Залізо – сприяє утворенню гемоглобіну, що необхідно для транспортування кисню в крові, і допомагає запобігти анемії, пов’язаної з його дефіцитом.
- Кальцій – необхідний для здоров’я кісток і зубів, бере участь у скороченні м’язів та передачі нервових імпульсів.
- Марганець – важливий для утворення сполучної тканини, регулює рівень глюкози та бере участь у метаболізмі жирів і вуглеводів.
- Мідь – допомагає у засвоєнні заліза, важлива для формування кісткової тканини та нервових волокон.
Інші корисні компоненти:
- Бетаїн – підтримує роботу печінки, допомагає у регулюванні метаболізму та захищає від серцево-судинних захворювань.
- Антоціани – антиоксиданти, що захищають клітини від окислювального стресу та пошкодження вільними радикалами.
МОРКВА
Корисні вітаміни та мікроелементи, які містяться в моркві, підтримують здоров’я шкіри, серця та покращують травлення. Як і буряк, морква – чудова альтернатива нездоровим снекам для перекусів.
Вітаміни:
- Вітамін A і С (про них йшлося вище).
- Вітамін K – необхідний для згортання крові та здоров’я кісток.
- Вітаміни В6 і В7 – відіграють важливу роль у метаболізмі жирів і білків, здоров’ї нервової системи.
Мікроелементи:
- Калій (писали вище).
Джерело: МОЗ України